Muntele Roraima, Venezuela

Mount Roraima in Venezuela

Photo from Daily Mail

Muntele Roraima, cunoscut și sub numele de Roraima Tepui, este cel mai înalt munte tabulat din America de Sud, situat la granița dintre 3 state: Venezuela, Guyana și Brazilia. Acesta face parte din lanțul muntos Pakaraima și reprezintă punctul culminant al platoului Guyanelor, cu o altitudine de 2810 metri și o lungime de 14 kilometri. În vârful acestuia se află o suprafață netedă ca un platou, iar pe laturile sale este înconjurat de stânci de 400 de metri înălțime. De pe culmile sale abrupte curg șuvoaie de apă care dau naștere râurilor din Guyana.

Aerial image of Tepuis, Venezuela South America: Mount Roraima (

Photo from Daily Mail

Este considerată a fi cea mai veche formațiune geologică de pe Pământ, cu o structură ce datează din Proterozoic, adică cu aproximativ 2 miliarde de ani în urma.  Pe lângă forma sa fascinantă, muntele a fost considerat mereu a fi învăluit într-o aură mister, mai ales datorită cununii de nori ce îl înconjoară. Înainte ca exploratorii europeni sa pășească pe aceste meleaguri, vechii indigeni din regiune au țesut o serie de legende și mituri în jurul acestuia. Multe dintre speciile de animale și plante descoperite pe platou sunt unice în lume.

Mount Roraima in Venezuela

Photo from Daily Mail

Aventurile exploratorilor l-au inspirat și pe sir Arthur Conan Doyle în cartea sa despre oameni și dinozauri, The Lost World, publicată în 1912. În 2006, Muntele Roraima a fost destinația unui celebru documentar despre lumea pierdută: „Real Lost World”. Stâncile plutitoare din filmul Avatar sunt inspirate tot de existența acestui munte.

Muntele Roraima a fost și primul mare tepui escaladat, în ciuda laturilor sale extrem de abrupte: prima ascensiune a fost condusă de Everard şi Harry Perkins, în 1884.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s