Oraşul Petra, Iordania

foto-1

Photo from travel.descopera.ro

Orașul Petra este considerat a fi una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne… și pe bună dreptate! O oază de istorie care a zăcut timp de secole ascunsă în deșertul Iordaniei, considerat a fi doar o legendă a Lumii Antice, acest oraș săpat în stâncă, cunoscut și sub denumirea de „Orașul Trandafiriu” sau „Orașul roz-roşiatic”, a fost făcut cunoscut lumii întregi abia în anul 1812.

Călătorind de unul singur prin Liban, Iordania şi Siria, exploratorul  elvețian Johann Ludwig Burckhardt a fost cel care a descoperit prima dată acest orașul săpat în stâncă de lângă Wadi Musa, despre care doar auzise. Acesta a convins localnicii din zonă să-l lase să meargă la muntele Muntele Haroun, sub pretextul de a face acolo un sacrificiu, dar, la ieșirea din canion, în fața sa s-a ivit un templu impresionant, pe fațada de gresie colorată a muntelui Al Khazneh. Atunci și-a dat seama de ceea ce descoperise, dar, pentru că ghidul arab care îl însoțea devenise tot mai suspicios, Burckhardt a fost nevoit să renunțe la  la explorarea amănunțită a orașului și, la întoarcere, a povestit în jurnalul său despre acesta, descriindu-l ca fiind ”un oraș roşiatic-trandafiriu vechi cât de jumătate de vreme”.

petra-shadow-solstice-1_77633_990x742

 Photo from National Geographic

Orașul Petra este situat în sud-estul Iordaniei, la est de graniţa cu Israelul, lângă oraşelul iordanian Wadi Musa. Acesta se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor și străbate un lung defileu, continuând apoi pe latura estică a văii Arabah. Jumătate săpat în pereții canionului, jumătate construit din piatră și  îmbinând elemente arhitecturale nabateeene, elenistice, romane și bizantine, acest oraș a fost construit la intersecția unor importante drumuri comerciale ce legau Africa de Orient. În Antichitate, Orașul Petra purta denumirea de Reken, fiind menționat în manuscrisele de la Marea Moarta, iar istoricii îl consideră a fi capitala nabataenilor (nabateeni) – triburi nomade de arabi, care au ridicat acest oraş spectaculos în secolul 6 i.Hr. Reușita ridicării acestui oraș în pustiu s-a datorat ingeniozității nabatanilor de a controla apa, prin crearea unor oaze artificiale care colectau apa de ploaie folosită pentru a putea depaşi deficitul de apă din perioada de secetă, iar măiestria acestei construcții este dată de templele, mormintele, bisericile, altarele, clădirile publice, tunelurile, canalele și barajele care zac neclintite în pereții muntoși.

petra

Photo from travel.descopera.ro

Intrarea în Orașul Petra se face prin „As Siq” („Defileul”), un pasaj îngust (3-12 m) între pereții înalți de zeci de metri și întins pe 1,2 km, iar la capătul acestuia se află principala atracție turistică a orașului: “Trezoreria” sau “Tezaurul” (“Al Khazneh”).

foto-12

Photo from travel.descopera.ro

Acest templu impresionează prin fațada săpată în totalitate în stânca aurie-roşiatică, înaltă de 40 de metri, care îmbină arhitectura grecească, cu elemente nabateene. Acesta este, de fapt, un mausoleu, ce adăpostește morminte regale.

foto-14

Photo from travel.descopera.ro

O altă construcție importantă este „Manastirea” („Ad-Deir”),  care este localizată în partea de nord-vest, în  locul cel mai îndepărtat al orașului. Este cea mai impunătoare construcție, cu o fațadă ce măsoară 50 de metri lungime și 45 de metri înălțime, doar ușa monumentului având 26 metri. Este de fapt un mormânt sculptat în întregime în piatra și închinat regelui Obodas.

petra-deir

Photo from travel.descopera.ro

Se consideră că declinul orașului Petra a avut 3 cauze: cucerirea romană, intensificarea comerțului pe mare (ce a diminuat importanța comercială a orașului Petra) și cutremurul din 363 (care a dărmat multe clădiri și a afectat grav sistemul de colectare a apei, ce asigura viața în Petra).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s