The Great Blue Hole, Belize

belizes-blue-hole-2-jpg

Marea Gaură Albastră este o gaură subacvatică imensă, de forma unei lagune albastre, situată în centrul recifului Lighthouse, Belize, destinația preferată a scafandrilor și iubitorilor de scufundări.  Cu o formă circulară și având un diametru de 305 m și o adâncime de 120 m, aceasta este considerată de către cercetători a fi cea mai mare gaură subacvatică de acest gen.

Această lagună a fost inițial o peșteră calcaroasă formată în timpul erei glaciare, când nivelul mării era mult mai scăzut. Atunci când apele oceanului au început să crească, aceasta s-a inundat, iar bolta s-a prăbușit, formând o „peșteră verticală” în adâncul oceanului. Acesta este și motivul pentru care a devenit un loc preferat de iubitorii de diving.

blue-hole-diving

Această formațiune a fost făcută cunoscută de către cercetătorul francez Jacques-Yves Cousteau, în anul 1971, incluzând-o pe lista de cele mai bune 10 locuri pentru scufundări. Acesta a navigat cu vasul său Calypso pe coastele recifului de barieră din Belize pentru a măsura adâncimea acestei lagune albastre. Folosindu-se de un submarin monoloc, Cousteau a descoperit stalactite și stalagmite imense, ceea ce a confirmat ipoteza formării sale ca o peșteră deasupra nivelului mării.

Aceste formațiuni pot fi văzute și astăzi de către cei care fac scufundări în acest loc. Se pare că, pe măsură ce înaintezi în adâncime, apa devine mai clară,  iar formațiunile, mult mai complexe. De aceea, Marea Gaură Albastră este un loc favorit pentru scufundările recreative, mai ales că aici pot fi întâlnite diverse specii de pești, cum ar fi bibanul crestat, rechinul infirmieră  și câteva tipuri de pești de recif, de exemplu, rechinul caraibian de recif.

belize-blue-hole-barrier-reef

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s