The Pink Lake Hillier, Australia

4423bd8c2362b39d731272f084031d9b

Photo taken from lookcaitlin.tumblr.com

 

Lacul Hillier, situat în Middle Island, Australia de Vest, este unul dintre puţinele lacuri roze din lume şi o adevărată enigmă a naturii. Întinzându-se pe o lungime de aproximativ 600 de metri, lacul este înconjurat de o plaja de nisip acoperită cu depuneri de sare, dincolo de care se întind păduri verzi de eucalipt şi arbori de hârtie, care separă apa roză a lacului de apele adânci şi albastre ale oceanului. Acesta poate fi văzut doar din aer deoarece plimbările pe Middle Island sunt interzise. Şi, de sus, lacul seamănă cu o gumă de mestecat uriaşă!

Lacul roz Hillier a fost desoperit în 1802 de către navigatorul britanic , Matthew Flinders, care a escaladat cea mai înaltă culme de pe insulă, astăzi cunoscută sub denimirea de Vârful Flinders, pentru a cerceta reţeaua de ape din jur, privirea oprindu-i-se asupra acestui ochi de apă roz.

lake-hillier-pink-lake-in-australia-2

Photo by JWB @ Panoramio.com

 Cercetătorii nu au reușit să stabilească nici până în acest moment care este cauza misterioasă care face ca această apă să fie permanent roză. Interesant este, însă, că apa își păstrează aceeași culoare roz chiar și atunci când este îmbuteliată.

Unii cercetători au fost inițial de părere că rozul este dat de anumite bacterii și alge care, fixate în crustele de sare, fac apa să pară astfel colorată. Dar analizele ulterioare au răsturnat această teorie, dovedind faptul că în apa acestui lac nu trăiesc bacterii sau alge. Singura descoperire specială a fost concentrația mare de sare care, însă, nu influențează culoarea.

exotic-place-hillier-lake1

O altă teorie în curs de cercetare spune că rozul este dat de cantitatea redusă de nitrați din apă şi că sarea depusă în jurul lacului reflectă lumina, dând naștere, astfel, unei iluzii optice. Dar cum va explica această teorie faptul că apa mutată în alte recipiente sau îmbuteliată nu își schimbă culoarea roz?

 

Reclame

Un gând despre “The Pink Lake Hillier, Australia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s