Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

Ruinele Imperiului Incaș, cunoscute în întreaga lume sub denumirea de Machu Picchu, au fost descoperite cu mai bine de un secol în urmă. Cu toate acestea, ele sunt și astăzi unele dintre cele mai frumoase și enigmatice rămășite istorice din  lume. Denumirea cetății vine de la numele muntelui pe care este situată și, în limba Quechua, acesta se traduce prin: „Piscul bătrân”. Ruinele au fost descoperite în anul 1911, de către un tânăr profesor de istorie de la Universitatea Yale, Hiram Bingham, care plecase în căutarea „orașului pierdut al Incașilor” și care a fost condus aici de către un localnic.

6-jpg

Machu Picchu este așezat pe o culme montană, la 450 m deasupra fluviului Urubamba, afluent al Amazonului. La momentul descoperirii, Bingham a crezut că dăduse de Vilcabamba, orașul construit de Manco Cápac drept ultim refugiu al incașilor asupriți de cuceritorii spanioli. Mult mai târziu, după moartea acestuia, istoricii au ajuns la concluzia că numărul locuitorilor era mult prea mic și că cea mai mare parte a proviziilor proveneau din Cusco (capitala Imperiului Inca), deci varianta aceasta a fost exclusă.

11-jpg

Părerile cu privire la motivul și contextul construirii acestei cetăți sunt împărțite. Unii arheologi consideră că acesta era un spațiu dedicat ceremoniilor sacre și că principala sa funcție a fost cea de observator astronomic. La baza acestei teorii stau și principalele monumente arheologice descoperite: piatra Intihuatana (una din multele stânci ritualice din cultura incașă folosită pentru a indica data celor două echinocții), Templul Soarelui și Camera celor 3 Ferestre. Acestea erau dedicate principalei zeități incașe, Inti, zeul Soarelui.

machu-picchu-02-500

Piatra Intihuatana

Alții sunt de părere că acestă cetate a fost construită ca o reședință de vară a clasei conducătoare din Imperiul Incaș, sub forma unei stațiuni de lux în care aceștia trăiau pentru o scurtă perioadă de timp, cu tot cu slujitori și muncitori. La baza acestei teorii stă și ideea conform căreia în această zonă nu s-a descoperit niciun mormânt al vreunui conducător sau semne că ar fi trăit o vreme îndelungată aici.

shutterstock-5946736

Dincolo de toate misterele istorice în care sunt învăluite ruinele cetății incașe Machu Picchu, ele reprezintă cel mai faimos simbol al civilizației pre-columbiene din America de Sud și, de departe, cele mai fascinante rămășite istorice.

 

Photos taken from http://www.boomsbeat.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s